Cuma, Nisan 03, 2015

ZÜMRÜT PİLAVI

MALZEMELER: Yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 2 adet soğan, yarım kg ıspanak. 
Köfte için: 300 gram az yağlı köftelik kıyma, 1 adet soğan, 1 çay kaşığı hazır köfte harcı, 2 dilim bayat ekmek içi, tuz. Pilav için: 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı pilavik pirinç, bir buçuk tatlı kaşığı şeker, tuz, yarım tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber, 1 adet tavuk bulyon, 1 orta boy havuç,3 su bardağı sıcak su. 
HAZIRLANIŞI: İlk önce köfteyi hazırlayalım. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, 1 çay kaşığı köfte baharatını, ufalanmoş bayat ekmek içini ve tuzu bir kapta karıştıralım. Malzemeler birbirini tutana dek yoğuralım. Uzun ya da yuvarlak yassı köfteler hazırlayalım. Ispanağın yapraklarını bol suyla yıkayalım.  Kevgire alarak, suyunu süzelim. Sonra ince ince doğrayalım. Yencereye yağı alıp eritelim. Küçük doğranmış soğanları ve havucu ilave edelim. Berraklaşana dek kavuralım. Sonra ıspanakları ekleyelim. Yumuşayana dek kavuralım. Ayrı tencerede yağı kızdırıp sıcak tuzlu suda yarım saat bekletelim. Bir kaç defa yıkadığımız ve iyice süzdüğümüz pirinci ilave edelim. Pirinci berraklaşana dek kavuralım. Tuzu, bir buçuk tatlı kaşığı şekeri, kırmızı toz biberi ilave edelim. Çok az suda erittiğimiz tavuk suyu tabletini ve 3 su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Ispanakları da tencereye aktardıktan sonra kısık ateşte pirinçler suyu çekene dek pişirelim. Bu arada köfteleri teflon tavada arkall önlü kızartalım. Pilavı ateşten aldıktan sonra üzerine temiz bir bez örterek, demlendirelim. Pilava şekil vermek için bir belirlediğimiz bir kalıbına boşaltalım. Ters çevirerek, servis tabağına alalım. Köfteleri üzerine dizerek, sıcak servis yapalım. 

0 yorum:

Yorum Gönder