Çarşamba, Şubat 04, 2015

ZUTFAK PİLAVI

 
Leyla sultanmış, herkese yemek dağıtırken;
mecunun tabağını kırmış. Mecnun sevinmiş, bana farklı davrandı demiş.
Demek ki sevmek sevgiliden ne gelirse gelsin razı olmakmış.
                                                                                  
Ana yemek olarak da yiyebileceğiniz harika bir tarif baba pilavı. Yanında köpüklü bir bardak ayran yada kayısı hoşafı veya arzuya göre mis gibi nane kokulu cacık olabilir nasıl arzu ederseniz. Pilav seven bir aile iseniz tam size göre bir tarif.
Malzemeler:
  • 3 su bardağı osmancık pirinç
  • 300 gr kuşbaşı et
  • 1 küçük soğan veya 4 dal taze soğan
  • 1 adet kapya kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1/2 su bardağı çiğ badem
  • 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber
  • 1 çay kaşığı ucu kadar kimyon
  • 1 çay kaşığı ucu kadar ipek pul biber
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası 
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı sıcak su
Pirinçleri en az 15 dakika suda bekletiyoruz. Bademlerin kabuklarını soyabilmek için sıcak suda kabukları yumuşayana kadar yaklaşık 5 dk bekletiyoruz. Etimizin yumuşak olması için önceden pişiriyoruz. Ben genelde düdüklüde haşlıyorum bu tarz hazırlıklar için küçük boy bir düdüklüm var. Etimi pilav için istediğim boyutta doğruyorum düdüklüye, alıp çok az bir su ilavesiyle kısa sürede pişiriyorum. Sonra suyunu süzüp pilav tenceresine alıyorum. Gelelim pilavın yapılış sırasına;
  1. Sıvı yağı bırakıyoruz.
  2. Kabukları soyulmuş bademleri kavuruyoruz.
  3. Pembeleşen bademlerin üzerine etimizi bırakıyoruz.
  4. Etimiz kavrulduktan sonra küp şeklinde doğradığımız sebzeleri ekleyip hepsini kavuruyoruz.
  5. Bekleyen pirincimizi soğuk suyla yıkadıktan sonra tamamen süzüp karışıma ekliyoruz.2-3 dk daha kavuruyoruz.
  6. Sadece renk verme amacıyla salçayı sulandırıp ekliyoruz.
  7. Tuzumuzu ve baharatları ekleyip sıcak suyla buluşturuyoruz.
  8. Kısık ateşte yaklaşık 15-20 dk arası pişiriyoruz.
Not:
-Salça yerine domates olabilir mi?
Önermiyorum çünkü domates farklı bir tat oluşturuyor. Salça sadece renk veriyor.
-Fazla zamanınız yoksa bademleri kabuklarını soymadan kullanabilirsiniz.
-Haşladığınız etin suyunu ekleyecekseniz suyun yağına göre pilavın yağını ayarlayabilirsiniz.
-Pilavın suyunu tamamen çekildiğinden eminseniz (cam kapak yardımcı olacaktır) ocağı kapatabilirsiniz pişme süresi her ocakta farklıdır.
-2 dakika kapağını hiç açmayın, 2 dakika sonra karıştırın sonra 3 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Kesinlikle lezzetine doyamayacaksınız.


0 yorum:

Yorum Gönder